Atunci cand ramai insarcinata au loc mai multe reactii in lant care genereaza diverse simptome. In primele stadii, aceste simptome sunt foarte similare cu cele asociate menstruatiei, asa ca poti fi foarte usor pacalita.
Sarcina se manifesta diferit de la femeie la femeie, iar simptomele pot varia. Sunt femei care incep sa aiba simptome inca din prima saptamana de sarcina, in timp ce altele abia daca le percep in a doua luna de sarcina.
Sunt femei care nu s-au confruntat cu niciun simptom de sarcina pana cand sarcina a inceput sa fie evidenta.
Iata cele mai comune 10 simptome din prima luna de sarcina.
1. Intarzierea ciclului sau ciclul anormal
Unele femei au ciclul regulat precum un ceas elvetian, la fiecare 28 de zile. Daca faci parte din aceasta categorie fericita de femei, atunci intarzierea ciclului poate fi un semn de sarcina. Unele femei pot avea cateva scurgeri usoare, pe care le pot confunda cu menstruatia.
Totusi, intarzierea ciclului sau ciclul anormal poate avea si alte cauze. Nu te panica! Top 7 motive din cauza carora ciclul iti poate intarzia, chiar daca nu esti insarcinata!
2. Greturi si varsaturi
Daca rutina matinala iti este „deranjata” de probleme precum greturile si chiar varsaturile, acestea pot fi asociate cu sarcina. Simptomele acestea incep sa se manifeste din prima sau a doua saptamana de sarcina si pot dura pana in al doilea semestru.
La unele mame, greturile si varsaturile nu se manifesta doar dimineata, ci si pe timpul zilei si chiar al noptii.
Desi superstitiile spun ca daca starile de rau sunt accentuate, urmeaza sa ai o fetita, specialistii nu le confirma si nu au gasit nicio legatura directa intre cele doua elemente.
Indiferent de sexul copilului, greturile pot fi reduse cu ajutorul ceaiului de menta sau ghimbir. Cere sfatul medicului inainte de a lua orice tip de remediu contra greturilor si varsaturilor din timpul sarcinii.
3. Schimbari de dispozitie
Uneori, in timpul sarcinii, ai schimbari bruste de dispozitie. Daca acum esti cu gura pana la urechi, iar intr-o secunda ochii ti se pot inunda de lacrimi, nu este cazul sa te alarmezi. Totul este de la schimbarile dramatice de ordin hormonal. Mai ales in primele saptamani de sarcina, cand nivelul de progesteron creste rapid.
4. Sani durerosi si umflati
Multe femei au raportat dureri si umflaturi la nivelul sanilor, la doar cateva saptamani de la conceptie. Sensibilitatea sanilor poate fi confundata cu cea din perioada premenstruala. Daca esti insarcinata, n-ar fi rau sa iti cauti alte sutiene care sa-ti sustina temeinic sanii.
5. Oboseala
Oboseala este foarte comuna in sarcina, mai ales in primul trimestru. De vina sunt tot hormonii, dar si suprasolicitarea corpului femeii in interiorul caruia se dezvolta bebelusul.
6. Urinari frecvente
Modificarile hormonale si cresterea uterului pun presiune pe vezica urinara care „cere” sa fie golita. De asemenea, creste nivelul de sange, ceea ce solicita rinichii. Urinarile frecvente sunt tipice primului si ultimului trimestru de sarcina, insa unele femei au avut aceasta problema pe toata durata ei.
Desi te gandesti ca limitarea cantitatii de lichide consumate te poate salva de neplaceri, aceasta este o greseala frecventa pe care o fac femeile. Daca nu bei suficienta apa, pot aparea infectii urinare, precum si probleme in evolutia sarcina.
7. Pofte
Daca intotdeauna ai iubit salata, dar acum iti este pofta de ficatei prajiti, poate fi un semn ca esti insarcinata. Ideal ar fi sa iti faci poftele, insa in limina unei alimentatii sanatoase. Concentreaza-te pe alimentele cu fibre, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina A.
8. Nas fin
Daca ti s-au acutizat simturile olfactive, n-ar fi rau sa faci un drum pana la farmacie sa-ti iei un test de sarcina. Tot hormonii au un cuvant de spus si asupra sensibilizarii simturilor.
Poti incerca sa transformi asta in avantajul tau si sa te folosesti de plantele aromate, levantica, rozmarin, menta, ghimbir, ca sa te simti mai bine.
9. Scurtarea respiratiei
Daca nu mai respiri la fel de profund ca pana acum, s-ar putea sa fie vorba despre o sarcina. Cresterea semnificativa a nivelului de progesteron si a sangelui, precum si celelalte modificari fizice solicita mai mult oxigen, astfel incat plamanii trebuie sa lucreze mai mult.
10. Testul pozitiv
Daca esti adepta sloganului „nu crezi pana cand nu vezi”, testul te sarcina te poate lamuri. Testele depisteaza hormonul hCG, produs de placenta si regasit in urina. Ele sunt 99% sigure daca se urmeaza intocmai instructiunile.
Exista si cazuri – foarte rare, insa – cand testele nu-si fac datoria, si arata fie fals negativ, fie fals pozitiv. Daca ai facut mai multe teste care au avut rezultate contradictorii, cere sfatul medicului.
5 thoughts on “Primele transformari ale corpului in sarcina”