Cum sa ai grija de sani in timpul alaptarii

Lipsa consultantei din partea cadrelor medicale imediat dupa nastere, atasarea gresita a bebelusului la san, lipsa unui sprijin emotional din partea familiei sunt doar cateva cauze care pot face alaptarea dificila sau chiar o pot compromite.
Alaptarea este un proces natural, dar multe mamici intampina cele mai multe probleme la inceput.

Chiar daca ai reusit sa alaptezi cu succes din prima clipa, pot sa apara uneori probleme pe parcurs, de aceea este bine sa acorzi o atentie sporita ingrijirii sanilor in perioada alaptarii.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai grija de sanatatea sanilor tai de la prima experienta in alaptare.

Igiena sanilor

O igiena corecta a sanilor te fereste de infectii cu stafilococi, streptococi, candida sau herpes. Micile iritatii pot sa devina rani deschise si deci o poarta de intrare a bacteriilor. Uneori chiar muscaturile bebelusului pot sa provoace rupturi ale pielii din jurul mamelonului.

Infectiile sunt periculoase atat pentru mama cat si pentru bebelus. Ele pot avea drept consecinta intreruperea alaptarii si deci scaderea lactatiei. Si tratamentele aplicate pot duce la intreruperea alaptarii de aceea este bine sa asiguram mereu o igiena corecta.

Tine cont de urmatoarele sfaturi legate de igiena

Spala sanii cu apa calda si sapun inainte de alaptare, dar si dupa, clatind foarte bine. Poti folosi si un amestec de apa cu otet (1 cana de apa, 1 lingurita de otet) pentru a sterge sanii.

Foloseste tampoane pentru sani pentru a te asigura ca mameloanele sunt mereu uscate. Iti recomandam care sunt foarte subtiri, au benzi adezive care nu permit alunecarea si au un strat moale cu adancitura pentru mamelon, fiind astfel foarte confortabile. Tampoanele absorb umezeala si astfel nu se creeaza un mediu propice inmultirii bacteriilor.

Foloseste sutiene din bumbac speciale pentru alaptat sau bustiere din bumbac care sa sustina sanul, sa nu irite pielea si sa poata fi spalate la temperaturi ridicate pentru a fi dezinfectate.

Foloseste creme pentru hidratare, precum , care sa elimine senzatia de disconfort sau iritatie pentru mameloanele sensibile sau foarte uscate.
Atasarea corecta a bebelusului la san reduce posibilitatea de aparitie a ragadelor.

Asigura-te ca bebelusul apuca tot mamelonul atunci cand suge, nu doar sfarcul si ca are o pozitie confortabila in brate. In cazul mameloanelor plate sau ombilicate iti recomandam o solutie care sa te ajute sa alaptezi fara probleme.

Prin aspiratia delicata, Niplette trage mamelonul intr-o cupa mica de plastic, ca un degetar.

Ingrijirea sanilor in cazul unor infectii

Atunci cand sanii au rani, sunt iritatii sau ai o anumita infectie tine cont de urmatoarele sfaturi:

Trateaza cauza folosind tratamentul indicat de medicul tau respectand cantitatile, modul de utilizare al medicamentelor sau modul de aplicare al cremelor.
Daca problema nu se remediaza in timpul indicat de tratament, consulta medicul.

Dezinfecteaza sutienele, lenjeria, hainele si cearsafurile spalandu-le in apa fierbinte (95 grade C). Intrerupe alaptarea DOAR daca este medical recomandat sau foloseste pompa de san pentru a extrage laptele si pentru a mentine lactatia.

Spala-te intotdeuna pe maini cu apa si sapun dupa aplicarea tratamentul, schimbatul lenjeriei, schimbatul bebelusului sau orice alta activitate care ar putea sa raspandeasca bacterii.

Foloseste tampoane pentru san de unica folosinta atat pe timpul zilei, cat si in timpul noptii. O ingrijire corecta a sanilor te protejeaza de aparitia unor infectii, asigurand astfel un proces de alaptare indelungat si placut. Bebelusul tau se poate bucura astfel de o crestere sanatoasa.

{{clean2}}
{{clean3}}

6 thoughts on “Cum sa ai grija de sani in timpul alaptarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *