Unghiile bebelusului necesita ingrijire din prima zi de viata. Mai toate pozele cu nou-nascuti ne arata o mogaldeata rozalie, cu sau fara par pe capsor, dormind lin si cu urme de laptic pe la gura, dar intotdeauna cu o pereche miniaturala de manusi la maini, care acopera unghiile bebelusului.
Acestea apar chiar daca bebelusul s-a nascut vara, in plina canicula, si nu au legatura cu temperatura de afara sau din salon, ci doar cu faptul ca micutul a aparut pe lume cu niste unghii de toata frumusetea, lungute si destul de ascutite.
Pentru ca miscarile bruste ale bebelusului din primele luni de viata se datoreaza imposibilitatii de a-si controla musculatura, unghiile lungi pot sa-l raneasca si sa-l zgarie pe fata si corp in momentul in care acestea intra involuntar in contact cu trupul sau.
De aceea, manusile pe care le pun parintii sau personalul medical pe mainile nou-nascutului sunt menite sa il impiedice sa-si faca singur rau. Bineinteles, in functie de cat de curajosi sunt parintii unghiile pot fi taiate imediat, iar manusile nu-si vor mai avea rostul in acest caz.
Unghiile bebelusului, o parte delicata din cel mic
Unghiile cresc inca din perioada intrauterina, mai precis incep sa se formeze inca din saptamana a unsprezecea, iar din saptamana 34 au un aspect definitivat, fiind gata de viata de afara.
Alcatuite aproape in totalitate din proteina numita cheratina, asemenea firului de par, unghiile sunt elastice si doar aparent fragile, ele fiind, de fapt, extrem de rezistente.
La inceput, unghiile sunt moi si cresc foarte repede, incat poate fi nevoie sa fie taiate chiar de trei ori pe saptamana. Odata cu trecerea timpului, unghiile se intaresc si nici nu mai cresc atat de repede.
Asta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti grija de ele la fel de mult ca inainte si sa nu stati cu ochii pe degetelele bebelusului, pentru a preintampina accidentele.
De retinut ca unghiile cresc mai repede la copii, decat la adulti, iar fiecare zi ce trece face ca o unghie sa fie mai lunga cu 0.1 mm fata de ziua precedenta. De asemenea, e bine de stiut ca unghiile de la maini cresc de patru ori mai repede decat cele de la picioare, iar unghiile baietilor au un ritm de crestere mai accelerat decat cel al fetelor.
Cum trebuie sa taiem unghiile bebelusului?
Unghiile celui mic se pot taia atat cu o foarfeca destul de delicata si cu varful rotunjit, pentru a sta la distanta de eventuale raniri, sau cu ajutorul unei unghiere pentru copii.
Inainte de a va apuca de aceasta operatiune, gasiti-va o pozitie confortabila, fiti relaxat si aveti grija sa nu-i induceti niciun fel de stres bebelusului, ca el sa miste mana brusc si sa se raneasca.
Cel mai bine ar fi sa-i vorbiti incet, sa-i spuneti o poveste sau un cantecel vesel si sa transformati momentul taierii unghiilor intr-un moment distractiv si calm.
Daca va ajuta, celalalt parinte poate sa-l tina in brate pe micut, in timp ce taiati unghiile, sau puteti face aceasta operatiune cand bebe doarme, dar numai in situatia in care procedura de taiere a unghiilor nu il va trezi din somn pe copil.
Cu miscari lente, taiati unghiile drept sau respectand forma naturala a acesteia, fara a umbla deloc la colturi sau a taia pielea moale de la baza unghiei, adica cuticula.
Aceasta operatiune nu ar trebui efectuata nici macar la copii mai mari, chiar daca unora dintre parinti li se pare ca aceasta piele ar contribui la un aspect inestetic al unghiutelor.
In plus, chiar daca bebe a crescut si nu mai apare prea des pericolul ca el sa se autoraneasca, nu trebuie uitat ca unghiile crescute depoziteaza sub ele mizerii dintre cele mai diverse.
Acestea ajung cel mai adesea in gura celui mic, stiind fiind faptul ca perioada de bebelusie coincide cu cea de descoperire, in care se introduce mana, impreuna cu alte obiecte, in cavitatea bucala.
Asadar, chiar daca vedeti sau nu aceste impuritati cu ochiul liber, taiati constant unghiile bebelusului.
Daca va e greu tare la inceput sa ii taiati unghiile, puteti folosi o pila delicata cu care sa i le piliti usor, pana cand veti prinde curaj si veti putea trece la etapa taierii propriu-zise. Dar aveti grija sa nu piliti mai mult decat trebuie si sa ii provocati rani!
7 thoughts on “Afla cum trebuie sa ingrijesti unghiile bebelusului”