Curiozitatea extraordinara a copiilor, care este fundamentala in procesul de invatare, este una dintre principalele cauze ale accidentelor acestora.
Pentru a le preveni, este indicat sa cunoastem comportamentul si atitudinea copilului, precum si pericolele pe care le poate intalni.
In calitate de parinti, suntem obligati sa le oferim copiilor nostri un cadru sigur. De la o varsta frageda, trebuie sa-i invatam prin exemplu unde sunt pericolele si situatiile care prezinta un risc pentru ei.
Educatorii joaca, de asemenea, un rol esential, nu numai prin eliminarea pericolelor potentiale, ci si prin educarea copiilor in vederea dezvoltarii abilitatilor de a face fata riscurilor, atat in interiorul, cat si in afara casei.
Primii ani din viata unui copil sunt cei mai vulnerabili. Prin urmare, este important sa ii ajutam sa identifice pericolele si sa ii invatam masuri de prevenire a accidentelor.
Cele mai multe dintre aceste evenimente nu sunt intamplatoare, deci sunt previzibile si, prin urmare, pot fi prevenite.
Amenajeaza o camera confortabila
Camera copiilor trebuie sa fie confortabila si aerisita. Ar fi ideal ca modelele de covoare pentru care optezi sa fie din materiale usoare, pentru a nu retine mult praf.
In plus, este recomandat sa alegi mobilier care se curata si care se muta usor, pentru ca cei mici sigur se vor gandi sa deseneze pe toate obiectele care le ies in cale.
O camera confortabila este si o camera curata, de aceea poti adauga cutii de depozitare in care sa asezi jucariile celor mici.
Nu evita nici obiectele de mobilier in nuante neutre, pentru ca vei putea sa adaugi mai usor accesorii, fara sa fii constrans de paleta de culori.
Mentine o temperatura optima in camera
Indiferent de anotimp, temperatura din camera copiilor ar trebui sa fie intre 18 si 21 de grade Celsius, pentru a evita supraincalzirea celor mici.
De aceea, sursele suplimentare de lumina artificiala nu-si au rostul in amenajarea camerei copiilor. Este suficient un singur corp de iluminat principal si o veioza, la care cei mici sa nu aiba acces si sa nu se accidenteze.
Alege una in functie de culoarea din camera si preferintele tale, astfel incat sa intregeasca aspectul incaperii.
Foloseste benzi si covorase antialunecare pentru podea
Camera copiilor trebuie sa includa si benzi adezive si covorase antialunecare pentru podea, ideale si pentru exterior. Aceste benzi se pot aplica atat pe beton, gresie sau scari din lemn, cat si pe pardoseli.
Pentru o aplicare corecta, suprafata pe care aplici banda antialunecare trebuie sa fie bine curatata de grasime si praf, apoi uscata. Dupa aplicare, trebuie sa presezi uniform pe toata suprafata benzii antiderapante, cu ajutorul unei raclete.
Ai grija la colturile mobilierului
In afara de instalarea sistemelor de siguranta pentru prize, ferestre si usi, trebuie sa te ocupi si de mobilier, unde copiii se pot rani cel mai des.
Astfel, daca mobila din camera copiilor nu are colturi rotunjite, monteaza protectii pentru toate muchiile, fie ca este vorba despre dulapuri, pat sau masa.
Instaleaza sisteme de siguranta
Casa este plina de obiecte periculoase pentru copii, care sunt, totusi, necesare pentru viata noastra de zi cu zi. Singura alternativa pe care o ai este sa le depozitezi in locuri la care copiii nu au acces.
In functie de varsta lor, poti aseza aceste obiecte (cutite, produse de curatenie, medicamente, pungi de plastic etc.) in locuri inalte, unde nu pot ajunge, sau poti folosi solutii mai complexe, de la incuietori specifice pentru usi si sertare pana la dulapuri cu incuietoare.
Utilizeaza capace de protectie la prize, pentru a evita situatiile neplacute care apar in special cand copiii merg de-a busilea prin casa.
Chiar daca micutul tau este acum bebelus, trebuie sa ai in vedere ca, pe masura ce va creste, va explora intreaga camera, care trebuie sa fie 100% sigura.
Unul dintre cele mai mari pericole in casele in care locuiesc copii mici este reprezentat de caderile de la mare inaltime.
Pentru a evita acest lucru, este necesar sa controlezi foarte bine ferestrele, instaland incuietori si lacate de siguranta sau grilaje detasabile care sa impiedice copiii sa se aplece pe ele, precum si sa nu lasi langa ele obiecte pe care sa se poata urca.
Limiteaza accesul la scari
O alta masura de precautie pe care trebuie sa o iei, este sa pui opritoare la usi, astfel incat sa nu le poata inchide si sa nu-si prinda degetele, precum si sa limitezi accesul la scari (in cazul in care ai scari acasa) prin montarea unui gard de siguranta in partea de sus si de jos a acestora.
Aceasta este singura modalitate de a evita caderile periculoase.
Accidentele domestice se pot intampla oricui si oriunde, dar copiii sunt cei care sufera cel mai mult din cauza accidentelor care au loc in interior.
Indiferent de stilul de amenajare pe care il alegi, creeaza un spatiu in care copiii sa se simta confortabil si in siguranta, indiferent de varsta.
Este impresionant modul in care autorul a reusit sa adune toate aceste informatii relevante intr-un singur loc. Ma simt mai bine informat dupa ce am citit acest articol si abia astept sa citesc si alte materiale de acest gen.
Imi place cum autorul a reusit sa aduca in discutie mai multe perspective asupra subiectului. Apreciem munca depusa pentru acest articol si felicitam eforturile depuse pentru a realiza acest material informativ.
Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a oferit o perspectiva noua asupra problemei discutate. Sunt de acord cu multe din argumentele prezentate si cred ca este un subiect important de dezbatut.
Articolul este foarte interesant si bine documentat. Imi place cum sunt prezentate informatiile si cum autorul a abordat subiectul. Sunt curios sa aflu mai multe detalii despre acest subiect.